Pametne odločitve

Trije načini, kako podjetje zavarovati pred goljufijami

28 apr 2017

Po besedah policije, je v prihodnje pričakovati povečevanje posojilnih goljufij podjetij. Obstajajo t.i. »blef« podjetja, ki na posojila kupujejo produkte, nato pa bankrotirajo. Mnoga prevarana podjetja, posojilno izgubo zaradi stečaja posojilojemalca, odpišejo, ob tem pa se ne zavedajo, da so bile dejansko žrtve zločina.

Podajamo tri Bisnode-ove predloge, kako svoje podjetje zaščititi pred goljufijami, ki so storjene s strani organiziranih kriminalnih združb:

  • Vprašanje. Preverite, s kom poslujete. Je naslov za pošiljanje enak naslovu sedeža podjetja? Ima podjetje svojo spletno stran? Prevaranti so spretni, zato je vredno biti previden.
  • Preverite posojila in jih preglejte v detajle. Vsebujejo lahko za vas zelo pomembne opozorilne signale. Naprimer, da se je upravni odbor menjal (pre)pogosto, da so bili zaposleni vključeni v pretekle stečaje ostalih združb ali da je podjetje registrirano na dvomljivem naslovu.
  • Zapomnite si vsako tvegano dejanje. To lahko storite z analiziranjem podjetnih posojilnih izgub. Obstaja ponavljajoč se vzorec zgoraj opisanega obnašanja podjetja?

Držite se stran od goljufij. Z upoštevanjem opozoril in z analiziranjem podatkov o posojilih domnevne stranke, lahko prevzamete nadzor in se v istem dihu izognete sodelovanju s podjetji, katerih poslovanje je pod velikim vprašajem.