VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV

POLITIKA ZASEBNOSTI

Bisnode Slovenija je del mednarodne korporacije v lasti Bisnode AB s sedežem v Stockholm, Švedska. Smo največji evropski ponudnik pametnih podatkov in poslovne analitike. Varovanje zasebnosti posameznikov je za naše poslovanje ključno, zato si prizadevamo z največjo skrbnostjo varovati posameznikove podatke in zasebnost. V izjavi o varovanju zasebnosti opredeljujemo, kako ravnamo s podatki, ki omogočajo identifikacijo posameznika (fizične osebe).

 

Katere informacije o vas hranimo?

V Bisnode obdelujemo le osnovne podatke o posameznikih (fizičnih osebah), ki so:

  • uporabniki naših produktov in rešitev;
  • udeleženci naših izobraževanj in dogodkov;
  • ustanovitelji, lastniki ali zakoniti zastopniki pravnih oseb (ime, priimek, naslov);
  • samostojni podjetniki;
  • stranka v postopku osebnega stečaja.

V marketinške namene lahko uporabljamo vaše osnovne kontaktne podatke (ime, priimek, elektronski naslov, telefon, funkcija v podjetju), v nekaterih primerih pa lahko beležimo tudi vaše vedenje na naši spletni strani.

Če spremljate našo spletno stran, hranimo tudi piškotke, na podlagi katerih lahko merimo obiskanost naše spletne strani in vaše vedenje na naši spletni strani.
Za več informacij o piškotkih obiščite spletno povezavo www.aboutcookies.org or www.allaboutcookies.org.
V vašem spletnem iskalniku lahko nastavite politiko sprejemanja piškotkov, na zgornji spletni strani pa so tudi navodila, kako odstraniti piškotke iz vašega spletnega iskalnika. V tem primeru morda ne bodo delovale nekatere funkcije na naši spletni strani.

 

Izvor naših podatkov?

Bisnode je prisoten v 19 državah Evrope. Podatki so vedno pridobljeni iz lokalnih virov. Večino podatkov pridobimo iz:

  • Javno dostopnih virov (javni registri, seznami ipd.);
  • Pogodbenih partnerjev Bisnode;
  • Poslovne informacije uporabljene v naših D&B produktih in rešitvah iz državah v katerih Bisnode ni prisoten pridobimo od našega globalnega partnerja Dun & Bradstreet in njihove globalne mreže partnerjev.

Nekatere podatke, ki jih obdelujemo pa pridobimo tudi od uporabnikov naših produktov in rešitev ter od udeležencev naših izobraževanj in dogodkov. 

 

Pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov

Obdelava na podlagi zakonitega interesa

Podatke o posameznikih (fizičnih osebah) lahko obdelujemo na podlagi zakonitega interesa, za katerega si prizadeva Bisnode ali tretja oseba, razen kadar nad takimi interesi prevladajo interesi ali temeljne pravice in svoboščine posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, ki zahtevajo varstvo osebnih podatkov. Pri obdelavi osebnih podatkov, ki jih obdelujemo na podlagi zakonitega interesa uporabljamo primerne varnostne ukrepe za zaščito vaše zasebnosti.

To pomeni, da vaše osebne podatke obdelujemo za namene kot so naslednji:

  • da v okviru celovite storitve bonitetnega ocenjevanja in analize podjetja ter zagotavljanja varnosti pravnega prometa, našim strankam in uporabnikom naših produktov in rešitev ponudimo celovit vpogled v profil podjetja (vključno s podatki o ustanoviteljih, lastnikih in zakonitih zastopnikih)
  • za zagotavljanje podatkov o plačilni sposobnosti (stečaji potrošnikov);
  • uporabnike naših produktov in rešitev kontaktiramo za potrebe ugotavljanja njihovega zadovoljstva s storitvami oziroma uporabniško izkušnjo, tudi v primerih, ko to ni nujno potrebno za izvajanje pogodbe. Posameznikov, ki tega ne bodo želeli ne bomo ponovno kontaktirali za uresničitev tega namena;
  • Pošiljanja marketinških sporočil naslovljene na registrirane predstavnike podjetij. 

Obdelava na podlagi soglasja

Obdelava podatkov lahko temelji tudi na soglasju, ki ga posameznik da Bisnode-u. Soglasje se lahko na primer da za naslednje namene:

  • obveščanje o aktualnih novostih in ponudbi Bisnode-a in partnerjev;
  • za izboljšanje naših rešitev in zagotavljanja vsebin, ki so za  posameznike, relevantne;
  • ko želite, da podatke o vaši poslovni funkciji objavimo/obdelujemo v poslovnem spletu vašega podjetja znotraj naših produktov in rešitev. 
  • da lahko naše stranke z vami oziroma vašim podjetjem vzpostavijo kontakt 

Bisnode bo obveščanje izvajal le preko tistih kanalov, za katera je od posameznikov zbral soglasja. Umik oziroma sprememba soglasja se nanaša le na podatke, ki se obdelujejo na podlagi soglasja. 

Obdelava na podlagi pogodbe

Osebne podatke posameznikov (fizičnih oseb) obdelujemo za namene izpolnjevanja svojih obveznosti iz pogodbenega razmerja.
V okviru uveljavljanja pravic in izpolnjevanja pogodbenih obveznosti obdelujemo osebne podatke posameznikov za naslednje namene: pripravo ponudbe, sklenitev pogodbe, aktivacijo uporabniškega imena, dostavo opreme in/ali dokumentacije, obveščanje o spremembi prodajnih pogojev, izvajanje sprememb naročniškega ali drugega pogodbenega razmerja, obračunavanje storitev, reševanje morebitnih tehničnih težav, ugovorov ali reklamacij, pošiljanje obvestil v zvezi z izvajanjem naročniškega ali drugega pogodbenega razmerja, izvajanje morebitnih postopkov izterjave ter za druge namene potrebne za izvajanje ali sklepanje pogodbenega razmerja.

 

S kom delimo vaše podatke?

Bistvo našega posla je, da si prizadevamo pomagati našim strankam, da na podlagi dobrih in točnih podatkov o svojih poslovnih partnerjih sprejemajo dobre poslovne odločitve. 
Naše stranke so pretežno majhna, srednja in velika podjetja s sedežem v Sloveniji ter tudi v drugih državah EU. Naše stranke so tudi državni organi, organi javnih skupnosti, javne agencije, javni skladi in druge osebe javnega prava.

Podobdelovalci

V nekaterih primerih Bisnode sodeluje s podobdelovalci, ki tako obdelujejo naše podatke. 

Tiste, ki obdelujejo naše podatke zelo skrbno izbiramo in imamo z njimi sklenjene tudi vse pogodbe o obdelavi podatkov, ki urejajo, kako naj in kako lahko obdelujejo naše podatke. Prizadevamo si, da imajo naši pogodbeni partnerji enak nivo varovanja podatkov kot mi. Več o tem si lahko preberete v Prilogi 1
Glede na to, da naši obdelovalci delajo v našem imenu in na naš račun, smo mi polno odgovorni za to, kar oni delajo z našimi podatki.

 

Kako varujemo vaše podatke

O tem, kako varujemo vaše podatke se lahko prepričate v Prilogi 1, kjer so podrobno predstavljeni tehnični in organizacijski ukrepi, ki smo jih sprejeli z namenom zagotavljanja ustrezne ravni varstva vaših podatkov. 
Prizadevamo si da vodimo ažurne »črne liste«, z namenom da posamezniki ne prejemajo marketinških sporočil, ki jih ne želijo prejemati.

 

Prenos in hramba podatkov

Skrbimo, da poteka obdelava vseh vaših osebnih podatkov znotraj Evropske unije.

Vaše podatke hranimo v naših podatkovnih sistemih skladno z veljavno politiko hrambe. Kako dolgo jih hranimo je odvisno od zakonskih zahtev in poslovnih potreb in so definirane v internih aktih podjetja.

Ko podatka več ne potrebujemo, ga iz svojih podatkovnih baz izbrišemo.

 

Vaše pravice glede osebnih podatkov

Pravica dostopa

Omogočamo vam, da imate dostop do podatkov, ki jih o vas obdelujemo. To pomeni, da nas lahko kontaktirate in podali vam bomo kopijo informacij o tem, katere vaše osebne podatke obdelujemo in za kakšen namen.

Pravica do popravka

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico doseči, da brez nepotrebnega odlašanja popravimo napačne ali nepopolne podatke, ki jih v zvezi z njim obdelujemo. V primeru, ko osebne podatke posameznika pridobivamo iz javno dostopnih registrov, vas lahko prosimo, da se najprej neposredno obrnete na zadevni organ in popravite svoje podatke.

Pravica do izbrisa

Pravico imate, da zahtevate izbris svojih osebnih podatkov iz naših podatkovnih baz. Vaši zahtevi bomo ugodili, razen če bomo ugotovili, da imamo pravno podlago za obdelavo vaših osebnih podatkov.

Pravica do ugovora

Pravico imate, da ugovarjate določenim vrstam obdelave osebnih podatkov.
Lahko nasprotujete določeni uporabi osebnih podatkov, če se ti podatki obdelujejo za druge namene, kot je potrebno za opravljanje naših storitev ali za izpolnjevanje zakonske obveznosti. Lahko tudi nasprotujete nadaljnji obdelavi osebnih podatkov po predhodnem soglasju. Če nasprotujete nadaljnji obdelavi osebnih podatkov, lahko to zmanjša možnosti za uporabo naših storitev.

Pravica do omejitve obdelave

Pravico imate zahtevati, da vaših osebnih podatkov, za določene namene, več ne obdelujemo. V tem primeru vaših podatkov v prihodnje ne bomo več uporabljali v namene, na katere se nanaša vaša prepoved. 

Pravica do prenosljivosti podatkov

Pravico imate, da vam podatke, ki se nanašajo na vas posredujemo v strukturirani, splošno uporabljani in strojno berljivi obliki, vi pa jih lahko posredujete drugemu upravljavcu. Upoštevajte, da to velja le za podatke, ki smo jih dobili neposredno od vas.

 

Kako uveljaviti pravice

Pravice lahko uveljavite na način, da nam pošljete navadno pošto ali elektronsko pošto na spodaj navedene naslove z naslednjimi podatki: ime in priimek, naslov, elektronski naslov ali telefonsko številko ter kakršenkoli dodatni identifikacijski kriterij, ki nam bo omogočal vašo nedvoumno identifikacijo. 
Zahtevamo lahko tudi dodatne informacije, potrebne za potrditev vaše identitete. Zavrnemo lahko zahteve, ki so nerazumno ponavljajoče, pretirane ali očitno neutemeljene.
V kolikor menite, da podatkov ne obdelujemo skladno z veljavnimi zakoni o varovanju osebnih podatkov, lahko vložite pritožbo pri pristojnem nadzornem organu (Informacijskem pooblaščencu).

 

Spremembe naše politike zasebnosti

Prizadevamo si, da politiko zasebnosti redno posodabljamo. Zadnja posodobitev je bila v mesecu maju 2018. 

 

Kako nas lahko kontaktirate

Če imate kakšna vprašanja glede naše politike zasebnosti ali o vaših pravicah nas kontaktirajte.
Elektronski naslov: support.si@bisnode.com

Lahko pa kontaktirate tudi našo pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov (DPO).
Elektronski naslov: dpo.si@bisnode.com