Pozdravljeni,

novi finančni podatki za leto 2019 so objavljeni v Bisnode rešitvah.

Ostanite zdravi!

Ekipa Bisnode

 

Novice

Uvajanje v podatkovno vodeno družbo

24 mar 2020

Vsako leto se količina podatkov, ki jih ustvari človeštvo, eksponentno poveča. V skladu s poročilom družbe International Data Corporation je skupna količina podatkov, ki je bila ustvarjena do leta 2010, dosegla 1,2 bilijona gigabajtov. Pričakuje se, da bo leta 2020 številka dosegla 40 bilijonov, leta 2025 pa 463 bilijonov. To vključuje ročno ustvarjene zadeve, kot so e-pošta, fotografije in objave na družbenih medijih, pa tudi podatke senzorjev, ki jih ustvarijo naše naprave, kot so sledenje lokaciji, temperaturni odčitki in zdravstvena statistika.
 
Da bi opisal to novo obdobje hitro rastočega dostopa do informacij, je računalniški znanstvenik in profesor na inštitutu MIT, Alex Pentland, skoval besedno zvezo »podatkovno vodena družba« – to je družba, v kateri sta skoraj vsako dejanje in odločitev podprti z masovnimi podatki, ki zagotavljajo potencialno velike koristi za posameznike in podjetja. Ta vizija presega način, na katerega bo količina podatkov spremenila družbo. Prav tako temelji na predpostavki, da se bodo tokovi podatkov iz različnih virov lahko nemoteno združevali, namesto da bi bile informacije omejene na podatkovne silose, kar bi od ljudi zahtevalo, da jih ročno obdelajo in prečistijo, preden postanejo uporabne.


Svet podatkov, ki izboljšuje kakovost posameznikovega življenja

Peter Nyberg, direktor za tveganja in kredite pri Skupini Bisnode, podatkovno vodeno družbo primerja z avtomobilom, pri katerem motor sestavljajo podatki in algoritmi, vendar na voznikovem sedežu ostane človek. »Predstavljam si svet, v katerem je enostavno in brezhibno ter samo po sebi varno imeti digitalni odsev, ki ga poznamo kot »podatke«, ki jih obdelujejo algoritmi, tako da izboljšujejo kakovost posameznikovega življenja ter krepijo našo družbo kot celoto,« pravi Nyberg.
 
Peter Nyberg, Direktor za tveganja in kredite pri Skupini Bisnode
 
 
Te izboljšave izhajajo iz algoritmov, ki prevzemajo banalne naloge: podpirajo sprejemanje odločitev v zasebnem in profesionalnem življenju, optimizirajo uporabo družbene infrastrukture ter povečujejo koristnost omejenih virov. Banalne naloge lahko vključujejo vožnjo v službo in razporejanje sestankov ob prihodu, s čimer prihranite ure, ki jih izgubite s skrajno počasnim usklajevanjem svojega koledarja s koledarji drugih udeležencev, da na koncu ugotovite, da je bila sejna soba za isto uro rezervirana dvakrat. Ko se vrnete domov, vam konvergenca podatkov iz sistemov, ki jih nosite na telesu, in spletnih virov omogoči samodejno generiranje prehranskih predlogov, ki temeljijo na sezonski hrani, vaših željah in zdravstvenih podatkih ter razpoložljivosti v trgovinah v vaši bližini.
 
Izboljšani senzorji v telefonih in sistemih, ki se jih lahko nosi na telesu, bodo lahko v realnem času spremljali omenjene zdravstvene podatke in vašega zdravnika opozorili, če se pojavi težava. V energetski industriji bodo algoritmi uravnovesili pomanjkanje virov glede na potrebe potrošnikov z namenom upravljanja njihovih stroškov za porabo energije – poleg nalog, kot je zagotavljanje, da je baterija pri električnem avtomobilu vedno optimalno napolnjena, da se podaljša njena življenjska doba.


Podatkovno voden pristop kot učinkovito orožje v boju proti pranju denarja

V finančnem sektorju bo ta, vse bolj podatkovno voden pristop, učinkovito orožje v boju proti pranju denarja. »Direktiva o preprečevanju denarja (AML) ni šivanka v senu. Je slabše kot to. Zapravlja prizadevanja in intelekt vseh vpletenih. Verjemite mi, da so ta intelekt in ta prizadevanja nujno potrebna za sledenje razvijajočim se dvomljivim elementom,« pravi Peter Nyberg. »Trik, seveda, ni v domnevi, da bo podatkovno vodena družba vse to spremenila. Dvomljivi motivi bodo ostali. Spremenilo se bo to, da se bo potreben napor močno zmanjšal – če prihranite 99 odstotkov napora, kjer ni potreben, lahko to energijo porabite, da se poglobite v primere, kjer je napor dejansko potreben. Tako se bo močno povečalo zaupanje, da je to, kar je treba narediti, zares narejeno na pravi način, povečala pa se bo tudi sposobnost preverjanja«.


Kako pravilno upravljati in interpretirati podatke

Do takrat, ko bo podatkovno vodena družba lahko postala resničnost, bo treba preseči še veliko ovir. Eden najbolj pomembnih izzivov je zagotavljati, da bodo vsi podatki na voljo tudi s potrebnimi metapodatki, ki bodo omogočili pravilno ravnanje in interpretacijo. »Svet je preplavljen s podatkovnimi bazami, skladišči podatkov, izvlečki, transformacijami, dobavami podatkov in programskimi vmesniki (API), toda zelo redko se zgodi, da so vam podatki, ki jih potrebujete, na voljo takrat, ko jih potrebujete in v obliki, ki jo lahko takoj uporabite,« pravi Nyberg. »To je videti tako, kot bi svet deloval s pomočjo na stotine različnih vrst elektrike in z uporabo na stotine milijonov različnih vrst kablov.
 
Samodejno označevanje podatkov z informacijami, kot so kraj izvora in njihov namen, bo računalnikom omogočilo, da bodo nemudoma razumeli in po potrebi preoblikovali podatke. Prav tako bo omogočilo, da »algoritme prinesemo k podatkom in ne obratno,« je povedal Nyberg. To je pomembno zaradi zasebnosti. Pomislite, kako podjetje, kot je Apple, še danes izvaja izračune umetne inteligence neposredno na vašem telefonu, namesto, da bi vaše podatke poslalo na oddaljeni strežnik, kjer ne bi imeli nadzora nad tem, kako in za koliko časa so shranjeni.


Naša resničnost v naslednjih 3-7 letih

Ko bodo te ovire premeščene, bodo posledice korenite. Že zdaj smo na poti, da bo to postalo resničnost. »S tehničnega vidika bomo tja prispeli v naslednjih 3–7 letih. Z vidika družbe se bo to najprej pojavilo na majhnih območjih, nato se bodo ta območja postopoma in na dolgi rok večala in združevala. Pričakujem, da bodo imeli moji vnuki podatkovno vodeno družbo za naraven del svojih življenj že od mladih let,« zaključi Peter Nyberg.