Novice

Mesečni pregled D&B

27 mar 2018

Danes ni enostavno slediti vsem informacijam, ki so pomembne za poslovanje. Pri upravljanju tveganj je poleg spremljanja poslovnih partnerjev pomembno tudi spremljanje tveganj države, v katerih poslujete. V nadaljevanju si lahko preberete kratek mesečni pregled makroekonomskih kazalcev bonitetne hiše D&B in tokratne tri primere podrobnejših poročil o državnem tveganju za Avstralijo, Irsko in Čile.

D&B pregled držav, marec 2018

Naš optimizem za globalno rast v letu 2018 ostaja velik, naša napoved, ki znaša 3,2 %, pa je najvišja od povečanja rasti leta 2010, ki je sledila zmanjšanju v letih 2008 in 2009. Ocenjujemo, da je do prave rasti BDP v višini 3,1 % prišlo leta 2017 in da bo njegova vrednost ostala okrog 3,1 do 3,2 % do leta 2022, čeprav je ta vrednost precej nižja kot v letih pred letom 2008.

Naše globalne napovedi pa ne odražajo precejšnjih regionalnih razlik. Medtem ko napoved rasti za azijsko-pacifiško regijo ostaja stabilna pri okrog 4,6 % na leto v letih 2018 in 2019, bo rast v državah Latinske Amerike doživela zmerno izboljšanje v višini 2,4 %. Napoved rasti za druge regije znaša 3 do 4 %: Vzhodna Evropa in Srednja Azija, Podsaharska Afrika in Bližnji vzhod ter Severna Afrika. Cene blaga so za proizvajalce ugodnejše, kot so bile pred dvema do tremi leti, vendar je izboljšanje prehodnih (upstream) naložb še vedno v zgodnjih fazah. Kot odraz strogih ukrepov v državah, ki izvažajo nafto, se je vrednost finančnih posojil za projekte skoraj prepolovila v Evropi/Bližnjem vzhodu/Afriki (EMEA) na 85 mrd. ameriških dolarjev in se je po podatkih Thomson Reutersa v letu 2017 na Bližnjem vzhodu zmanjšala za 75 %.

Avstralija: Tuje naložbe bodo verjetno deležne večjih omejitev in natančnega nadzora. Preberite več

Čile: Policijske in varnostne reforme bodo prednostna naloga predsednika Piñere. Preberite več

Irska: Podatki za leto 2017 kažejo največjo gospodarsko rast v 14 letih. Preberite več

Iščete podatke za drugo državo? Pišite nam na breda.jeric@bisnode.com.