Novice

Kako planirati za uspešno leto 2020 (drugi del)

18 nov 2019

Že veste, v katero smer želite iti s svojim podjetjem in na kakšen način lahko pride do tja? V dveh delih bomo z vami delili napotke, kako uspešno planirati leto 2020!

Planiranje je namreč nenehen proces zamišljanja in usklajevanja ciljev ter iskanja poti za njihovo doseganje zato smo se v prvem delu osredotočili na stretegijo in kako sprejeti dobre odločitve za prihodnost.

Preberite prvi del članka: Kako planirati za uspešno leto 2020.

Katere podatke uporabiti?

Predvideva se, da smo trenutno na planetu nekje pri 41 zetabajtih podatkov. To je enormna številka, ki si je niti ne moramo predstavljati. Seveda pa to hkrati pomeni, da niso vsi podatki enako relevantni, verodostojni in zanesljivi. Proces planiranja v podjetju se lahko izkaže kot neučinkovit, če se pri tem ne uporabljajo aktualni podatki iz zanesljivih virov. Raziskava KPMG in ACCA (»Planning, Budgeting and Forecasting«, 2015) ugotavlja, da uporaba nekvalitetnih podatkov še naprej ogroža učinkovitost mnogih procesov planiranja, načrtovanja proračuna in napovedi za prihodnost. Podjetja se po njihovi analizi preveč zanašajo na notranje informacije, namesto da bi posegli po zunanjih virih. Kar tretjina jih ne uporablja podatkov iz zunanjih virov, saj kot ključno oviro vidijo vprašljivo kakovost teh podatkov. Po drugi strani pa jih 84 % meni, da bi vključitev zunanjih podatkov znatno prispevala k točnosti planiranja poslovanja podjetja v prihodnost.

»Podjetja nikoli ne bodo sprejemala pomembnih odločitev samo z uporabo zanesljivih podatkov. Vendar pa bodo priložnosti, ki jih prinašajo podatki in analitika, zagotovili konkurenčno prednost tistim, ki vanje vlagajo,« zatrjuje Hayley Rocks, senior manager za področje poslovnih financ pri KPMG. Dejstvo je, da so podatki prihodnost, zato je pri planiranju smiselno nameniti določena sredstva v podatkovne oddelke in v enakovredni meri razmisliti o sodelovanju z zunanjimi podjetji, ki lahko postrežejo z najbolj točnimi vpogledi v raznovrstne podatkovne baze in analize.

 

Kako pri planiranju pomaga poslovna analitika z vsebino?

Pri Bisnodu vam že tri desetletja želimo približati dostop do pametnih podatkov in poenostaviti odločanje. Nenehno razvijamo nove načine in poti do pravih informacij. Podjetja pomagamo opremiti z najbolj učinkovitimi orodji za uspeh in ponujamo rešitve, ki temeljijo na analitiki podatkov za naložbe, upravljanju tveganj in bonitetnih informacijah. S tem soustvarjamo prihodnost vse bolj digitaliziranih in avtomatiziranih procesov, temelječih na podatkih.

Za uspešno planiranje v podjetjih smo razvili uporabnikom prijazno analitično orodje, ki smo ga poimenovali Portfolio Intelligence. Portfolio Intelligence je rešitev v obliki poslovne analitike z vsebino. Gre za inovativno orodje, ki ponuja hiter, strukturiran in analitični vpogled v portfelj strank in dobaviteljev. Primeren je tako za majhna kakor tudi za srednje velika podjetja, prilagojen pa je za potrebe planiranja trženja, prodaje in financ.

Poslovna analitika z vedno aktualno vsebino služi kot odlično orodje za enostavno finančno načrtovanje na domačem in mednarodnem trgu, ocenjevanje tveganj, jasno opredelitev trga, enostavno segmentacijo, nudi ažurne kontakte za izboljšanje donosa naložbe v trženje ter olajša izdelavo poročil in analiz za obstoječe in potencialne trge.

 

Bisnode Portfolio Intelligence omogoča:

  • urejanje in pregled mednarodnih portfeljev,
  • podrobno analizo portfeljev,
  • hitro in napredno iskanje po vseh državah regije hkrati,
  • vpogled v vitalne informacije subjekta,
  • prepoznavanje kritičnih poslovnih informacij,
  • ocene subjekta, ki pokrivajo različne vidike poslovanja,
  • pregledno sledenje dogodkom in novicam, enostavno sodelovanje, deljenje in mobilno uporabo.

 

Torej, kako planirati za uspešno leto 2020?

Če želite v svojem podjetju splanirati kar se da najboljše leto 2020, morate začeti že sedaj. Ni dovolj, da si samo zastavite cilje. Konec leta uporabite kot čas za ponovni pregled celotnega poslovnega modela in strukture cen.

Pri planiranju uporabite pametne podatke, ki vam bodo omočili sprejemanje boljših poslovnih odločitev in s tem omejitev tveganja. Tako boste lahko v novo leto stopili s svežimi idejami in bolj samozavestno, vedoč, da ste na pravi poti do še večjega uspeha.

 

 

 

 

Želite, da vam pomagamo planirati uspešno leto 2020?