Novice

Intervju na RTV Slo: Bisnode in Ajpes prihajata do enakih ugotovitev - boljša plačilna disciplina v primerjavi 10 let nazaj!

16 avg 2017

Slovensko gospodarstvo je v zadnjih letih okrevalo, posledično pa se je izboljšala tudi plačilna disciplina. To pomeni, da dolžniki redno plačujejo obveznosti upnikom, institucijam, kot so občina in država, ter podjetjem in posameznikom. Predstavlja torej pomemben kazalnik, ki nakazuje na stabilnost podjetij.

 

Plačilna disciplina podjetij se sicer v primerjavi z lanskim letom ni pomembno izboljšala, ugotavlja naš analitik Jure Kolar, pozitiven premik pa je čutiti v daljšem časovnem obdobju zadnjih 10 let: »Če smo pred 10 leti za plačilo čakali povprečno dobra dva tedna, je zdaj na splošno, za celo gospodarstvo, ta tendenca zamude en teden,« je pojasnil v intervjuju za RTV Slovenija.


Kljub temu pa plačilna nedisciplina še vedno obstaja, saj okoli 44 odstotkov podjetij ne plačuje na valuto. V povprečju podjetja zamujajo s plačili dober teden. Zdenka Bakalar (AJPES) in Jure Kolar (Bisnode) tako ugotavljata, da je razmerje med rednimi plačniki v primerjavi z zamudniki nekje 56 proti 44 odstotki.


Celoten članek si lahko preberete TUKAJ.