Novice

Energetika - druga plat podatkov in podatkovnih centrov

27 jul 2017

Satya Nadella, glavni izvršni direktor podjetja Microsoft je nedavno vsem podjetjem svetoval naj intenzivno iščejo načine, kako lahko svoj posel transformirajo s pomočjo podatkov. Nadella trdi, da bo v prihodnosti vsako podjetje postalo: podjetje, ki se bo ukvarjalo s programsko opremo, izdelovalo aplikacije in uporabljalo napredno analitiko, s ciljem nuditi “programske storitve” (SaaS - Software-as-a-Service).

Podatki in posel

Silicijeva dolina je že pošteno zakorakala v slednjo transformacijo in številna majhna, srednja in velika podjetja že sledijo temu vzoru. Ta smernica fundamentalno spreminja ekonomijo posla in način kreiranja vrednosti za stranke, toda s sabo prinaša “nevidno” podatkovno obremenitev infrastrukture, družbe in okolja.

Po raziskavah IBM-a je le 20 % svetovnih informacij shranjenih na internetu. Večina, kar 80 % informacij, je v zasebni lasti podjetij in drugih organizacij. To je nafta, ki brbota pod površjem. Podjetja, ki znajo pravilno zavrtati vrtino in izkoristiti vrelec nafte, bodo v veliki prednosti pred svojimi tekmeci.

Prihodnost Bisnode podatkov temelji na analitiki združevanja podatkov o transakcijah podjetja s podatki iz interneta in vedenjskimi podatki podjetij. Ko podatke ustrezno metodološko obdelamo, lahko podjetjem serviramo zelo oster profil končnega kupca, kar jim omogoča natančno targetiranje potencialnih in zanje relevantnih strank.

Vendar so podatki iz oblaka - še kako - na trdnih tleh. Skladiščeni v podatkovnih centrih oz. “serverskih farmah”, predstavljajo osnovo novega poslovanja in skoraj nevidni očem vsakdanjika. Toda za sabo nosijo “dolg rep” tistih, ki se ukvarjajo z njihovo varnostjo, dostopnostjo, hitrostjo in zanesljivostjo. Eden izmed nevidnih stroškov podatkovnega centra je tudi energija, saj njegove finančno-energetske potratnosti nikakor ni mogoče zanemariti.

Klimatizacija podatkovnega centra

Klimatizacija je eden izmed pomembnejših faktorjev načrtovanja podatkovnega centra. Zakaj? V primeru, da se temperatura dvigne nad kritično točko lahko diskovna polja pregorijo in se podatki v podatakovnem centru - v celoti - izgubijo.

Tako, kot so podatki lahko v nevarnosti pred nezaželenimi vdori “heckerjev” so lahko tudi žrtev klimatske naprave, ki v dovolj kratkem času ne uspe odvesti dovolj velike količine toplote iz serverskih prostorov.

Večina nas iz izkušenj pozna učinek, ki ga poleti v prostoru povzroča ves dan prižgan povsem navaden osebni računalnik. Že en sam računalnik lahko segreje sobo na neznosno temperaturo.

V podatkovnem centru je tak učinek včasih lahko kar nekaj desetkrat intenzivnejši. Zaradi tega je nujno v vsakem podatkovnem centru načrtovati integralne energetske rešitve klimatizacije, ki lahko hitro in cenovno učinkovito ohladijo prostor in pri tem porabijo minimalno količino energije. 

Zakaj je slednje pomembno? Zaradi tega, ker je lahko hlajenje zgradb izjemno stroškovno potratno. Za hlajenje je potrebna enormna količina električne energije, kar je lahko izjemno velik del mesečnega obratovalnega stroška.

Zavarovani podatki = energetski prihranek

Mimo investicije v klimatsko napravo ne gre. Toda z investicijo v energetsko učinkovito klimatsko napravo in strokovnim energetskim načrtovanjem je mogoče investicijo v pameti energetski sistem kmalu povrniti.

Poleti je naloga klima naprave, da energijo podatkovnega centra odvaja in skrbi za ustrezno temperaturo. V zimskem času je njegova naloga drugačna. Takrat lahko “vročina” podatkovnega centra predstavlja brezplačen energetski vir!

Ustrezna energetska rešitev namreč te odvečne toplotne energije ne zavrže v okolje in ga s tem po nepotrebnem obremeni. To energijo “preusmeri” in jo uporabi za ogrevanje in/ali dogrevanje zgradbe. Slednje predstavlja prihranek, saj se enkrat odvečna energija ponovno uporabi tam, kjer je nujno potrebna.

Kako zavarovati “vašo nafto”?

S pomočjo podatkov lahko podjetje bolje razume lastne poslovne procese, svoje okolje in panogo, v kateri deluje, zlasti pa svoje kupce, kar mu omogoča izboljševati poslovanje. Zato je prezračevanje podatkovnega centra oziroma energetski inženiring, smiselno načrtovati v zgodnji fazi konceptulane zasnove stavbe. Takrat je potencijal za optimizacijo - in ponovno uporabo energije - najvišji. Prav tako pa je smiselno energetiko posodobiti v že obstoječih zgradbah in pri njihovi obnovi izkoristit energetski potencial, ki ga v zimskem času lahko ponudi prav toplota iz podatkovnega centra.

Torej, previdno s podatki. In energijo v zgradbi.