Novice

D&B: mesečni pregled in napovedi za globalno poslovanje- Oktober 2018

25 okt 2018

Oktober 2018

D&B: mesečni pregled in napovedi za globalno poslovanje

Finančni trgi v drugi polovici leta 2018 kažejo znake vedno večjih razhajanj, ki so posledica naraščajočih trgovinskih napetosti, obnovljene moči ameriškega dolarja, znakov upočasnitve na Kitajskem in področij finančnega zaostrovanja. V ZDA sta se borzni trg in dolar ob podpori gospodarske rasti okrepila in posledično je konec septembra ameriška centralna banka Fed zvišala ključno obrestno mero za 25 bazičnih  točk. V Evropi in na Japonskem  centralne banke še naprej pomagajo ameriškim ter lokalnim delniškim in obvezniškim trgom, dodatno pa prispeva tudi beg iz hitro rastočih gospodarstev.

V nasprotju s tem pa so se znašli pod pritiskom delniški trgi in valute v državah hitro rastočih gospodarstev, ki so priljubljene med lovci donosa, saj so se vlagatelji usmerili proti tveganju, indeks MSCI EM 50 pa se je do konca septembra znižal za skoraj 10 % v procesu, ki so ga spodbudili znaki šibkosti na čelu s kitajskim juanom in širšim gospodarstvom.

Hitro rastoča gospodarstva se soočajo z različnimi gospodarskimi, političnimi in varnostnimi izzivi, če so ti sploh obvladljivi. Izvozniki surovin, z izjemo izvoznikov nafte, se spopadajo s pritiskom za nižanje cen ob grožnji manjšega povpraševanja zaradi trgovinskih vojn.

Te države so prav tako prizadele naraščajoče cene nafte, saj je oskrba z nafto omejena zaradi ameriških sankcij nad Iranom in Venezuelo ter odločitve OPEC-a (in drugih dobaviteljev), da pred koncem leta 2018 ne bodo povečale proizvodnih kvot.

Podrobnejši pregled državnega tveganja za posamezne države:

Poročila, izdelana s pomočjo naših strank, temeljijo na ključnih področjih, ki jih ocenjujemo s pomočjo modela »D&B's Country Insight«, in zagotavljajo popolno ravnovesje med izpostavljenostjo tveganju in zagotavljanju vpogleda v nove priložnosti.

INDIJA

Rast zasebne potrošnje naj bi bila zmerna glede na višje stopnje posojil in cene energije. 

POLJSKA

Spor med Poljsko in EU se krepi.

JUŽNA AFRIKA

V drugem četrtletju država drsi v recesijo.

 

Iščete podatke za drugo državo? Pišite nam na breda.jeric@bisnode.com.